torstai 23. toukokuuta 2013

Lukuaikataulu

Kerronpa vähän, miten olen viimeisen vuoden aikana valmistautunut opinto-ohjaajan maisterikoulutuksen pääsykokeisiin:

Syksyllä 2012 tein kandidaatin tutkielmani aiheesta Opinto-ohjaajien tieto- ja viestintätekniikkakokemukset. Tutkielmaa varten luin kirjallisia lähteitä, ja toteutin etnografisen tutkimuksen. Haastattelin kolmea lukion opinto-ohjaajaa, ja vietin heidän kanssaan kolme työpäivää. Näin sain paitsi aineistoa tutkielmaani, myös paljon kosketuspintaa opinto-ohjaajan pääsykokeisiin.

Tammikuussa ostin teoksen Opo - opinto-ohjaajan käsikirja, jossa on ohjauksen asiantuntijoiden artikkeleja ohjauksen eri ulottuvuuksista. Koska Joensuussa on vain aineistokoe eikä pääsykoekirjaa, on hyvä tutustua alaan etukäteen monipuolisesti. Minun piti alunperin hakea vain Joensuuhun.

Maaliskuussa sain tietää, että myös Jyväskylässä on tänä vuonna haku opinto-ohjaajan maisterikoulutukseen. Seuraava haku onkin sitten vasta syksyllä 2014, eli onneksi huomasin hakea myös Jyväskylään :) Aloin samantien lukea pääsykoekirjaa, josta piti onneksi lukea vain 7 lukua. Lukutahtini oli suunnilleen luku/viikko. Tein samalla muistiinpanot, joita luin sitten viimeisen viikon ennen koetta. Pääsykoevalmistautumisen lisäksi minulla oli paljon muutakin tekemistä, kuten kurssit, ainejärjestötehtävät ja työt. Olen kuitenkin aina ollut hyvä organisoimaan, joten lukemiselle löytyi tarpeeksi aikaa.

Huhtikuun lopussa oli Jyväskylän ensimmäinen vaihe, kirjallinen koe. Aluksi vähän jännitin sitä, että kirjan tai kopiot siitä sai ottaa mukaan pääsykokeeseen. Odotin todella vaikeaa koetta, mutta loppujen lopuksi se olikin melko helppo. Teoriaa piti soveltaa omiin kokemuksiin ja ajatuksiin. Kokeessa oli kaksi kysymystä, joista toinen käsitteli erilaisuuden kohtaamista (etiikkaa) ohjauksessa ja toinen ohjaussuhdetta. Kokeeseen osallistui vain n. 65 hakijaa, eli mahdollisuudet jatkoon pääsystä vaikuttivat hyviltä - toki pelotti ajatus, jos kuuluisinkin niiden parinkymmenen putoavan hakijan joukkoon. Siinä vaiheessa ärsyttäisi ja kovaa! Keskustelin Jyväskylässä muiden hakijoiden kanssa ja he vaikuttivat oikein mukavilta :) Ihan odotan sitä, että ehkä näemmä taas ensi torstaina.

Toukokuussa sain siis tietää, että pääsen Jyväskylän toiseen vaiheeseen. Olin saanut 1. vaiheesta 13/18 pistettä. Varasin samantien junaliput. Olen myös jo varannut hotellin Joensuusta kesäkuun 6. päiväksi :) Luen vielä viimeisiä juttuja ja kertailen.
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti