torstai 6. kesäkuuta 2013

Joensuun reissu ohi!

Huh, taas on pääsykoereissu takana, onneksi ne molemmat kokeet ovat nyt ohi! :) Kokonaisuudessaan Jyväskylän pääsykokeesta jäi parempi fiilis kuin Joensuusta, mutta molemmat sujuivat mielestäni ihan ok. Tein parhaani.

Joensuun aineistokoe oli melko vaikea, ainakin aineistojen pituuden ja koeajan suhteen. Kokeessa jaettiin siis kaksi artikkelia, joista toista en ehtinyt kokonaan lukea, vaan tyydyin selaamaan sitä ja pongailemaan tärkeimpiä kohtia. Tehtävänä oli kirjoittaa kaksi esseetä aineistojen pohjalta, molemmissa aiheena nuorten työeetoksen muuttuminen ja ohjaus. Vastaukset piti rajata 2 sivuun/essee. Sain vastattua molempiin kysymyksiin, toiseen ehkä hieman paremmin ja tehtävänannon mukaisemmin kuin toiseen. Omaa pohdintaa laitoin ehkä liikaa tehtävänantoon nähden (kuvaile ja jäsentele...), varsinkin ensimmäiseen vataukseen. Toisessa tehtävässä sentään mainittiin, että pohdi, mitä haasteita työelämän muutos aiheuttaa ohjaukselle.

Aineistokokeen jälkeen minulla oli neljä tuntia(!) aikaa ennen haastattelua. Ikävä kyllä haastatteluajat oli määritelty kokelaiden sukunimen eikä kotipaikkakunnan mukaan... No, ehdin käydä hyvin syömässä kampuksella ja jutella muiden kokelaiden sekä paikalla olevien opo-opiskelijoiden kanssa. Ihailin heidän viininpunaisia haalareitaan. Ainejärjestöllä on aivan valloittava nimi: Opossummi. :)

Haastattelu alkoi 13:55. Minua haastatteli kaksi henkilöä, joista toinen hoiti kyselyn ja toinen tarkkaili sekä kysyi lopuksi pari tarkentavaa kysymystä. Lopuksi annoin haastattelusta itselleni arvosanan 4½ (asteikolla 1-5). Haastattelun mukavin osuus oli "tilannetehtävä", eli minun piti lukea kuvitteellisesta nuoresta tytöstä ja hänen elämäntilanteestaan, ja sitten kertoa, miten ohjaisin häntä. Onnistuin tässä mielestäni hyvin lähestymään ohjaustilannetta eri näkökulmista. Haastattelu kesti 40 minuuttia, mutta aika sujui yllättävän nopeasti. Sieltä sitten lähdin suoraan juna-asemalle ja kotia kohti!

Tällä hetkellä olo on aika nuutunut matkustamisen ja henkisen rasituksen jäljiltä. Huomenna pitäisi töihinkin mennä, joten menen ajoissa nukkumaan. Olen todella helpottunut, että enää ei tarvitse stressata pääsykokeiden suhteen.

Kahden viikon päästä saan tietää tulokset! Lyhyt aika elämästäni, mutta silti se tuntuu pitkältä... Onneksi tässä välissä on tekemistä ja menemistä, kuten työt, kaverin kandistujaiset, veljenpojan 1 v. synttärit ja provinssirock! :]

Tässä vielä reissuni kuvina:

Suoraan töistä lähdössä junaan.

Matkalukemisena muistiinpanoja.

Hotellihuone, joka ei ollutkaan niin pramea kuin odotin.

Joensuun tori hotellin ikkunasta.

6:30 lähdössä aamiaiselle ja yliopistolle.

Lisää muistiinpanoja - sanapilvi

Kampuskartta.

Mitä Missä Milloin?

Melkein kotona.

3 kommenttia:

  1. Vähä huippu tuo sydämenmuotonen muistiinpanohommeli! :D Oon muuten ite ollu just samanmoisen näkösessä hotellihuonees (kylläki Oulussa), huone oli rupu mut aamupala oli kyl iha paras ikinä! :)

    VastaaPoista
  2. Tuo sanapilvi on kyllä kätevä mindmap, jää asiat hyvin mieleen. Ja hotelliaamiset on parhautta <3 Kiva kun kommentoit!

    VastaaPoista
  3. Hei, en tiedä tuleeko nämä vanhoihin postauksiin laitetut kommentit sähköpostiisi, mutta ajattelin kuitenkin kokeilla.
    Kiiiitos näistä pääsykoekirjoituksista, niistä on ollut minulle suuri apu omassa haku- ja valmistautumisprosessissani.
    Hain päävalinnassa Joensuuhun opoksi, ja toinen vaihe on ylihuomenna (!).
    Kysyisin vielä tuosta aineistokokeesta, että onko materiaali nähtävillä koko kokeen ajan, vai kerätäänkö se pois?
    Jännittää hulluna, edellisistä opinnoistanikin on jo vuosia, joten jo esseen kirjoittaminen on saavutus! Ikävä kyllä jos teksti on vaikealukuista, olen hidas lukemaan niin, että oikeasti ymmärrän lukemani. Toivottavasti ehdin napata oleelliset asiat teksteistä, jos en ehdi niitä kokonaan lukemaan. Vähän myös haastattelu mietityttää, mitä kaikkea se voikaan sisältää, kun on aika on noin pitkä..

    Kiitos jos ehdit vastata, tietoa kokeesta kun on niin vähän saatavilla..

    VastaaPoista